Home Portfolio Biografie Exposities Raku Mon Gastenboek

Anke van der Kwaak

Keramiste Anke van der Kwaak, geboren in Noordwijk, voelde zich als kind weliswaar aangetrokken tot de basiselementen water en zand, ze koos echter voor de opleiding tot sportleidster. Zij verhuisde naar Alphen aan den Rijn en volgde een cursus pottenbakken. Ze voelde zich dermate aangetrokken tot dit materiaal, dat zij in 1994 afstudeerde aan de Vakopleiding Keramische Technieken in Gouda.
Via het Raku-stoken raakte zij meer en meer geboeid door de Japanse eenvoud, wat in haar werk duidelijk zichtbaar is.
Zij hecht zeer veel waarde aan het ambachtelijke. "Ik wil door ambachtelijk bezig te zijn iets moois maken, waar anderen dan weer van genieten. Om kennis en technieken te vergaren, die zelf te gebruiken en door te geven is iets dat mij altijd zal blijven boeien."
De motieven op haar sierlijk gevormde vazen zijn gebaseerd op de Japanse Mon. Een Mon is een strak, bijna kaligrafisch patroon dat meestal een gestileerde vorm uit de natuur voorstelt, zoals onder andere dieren, bloemen en natuurverschijnselen.
In het moderne Japan worden Mon-motieven nog steeds gebruikt op formele kledij en bijvoorbeeld als logo voor bedrijven.
Anke is steeds op zoek naar nieuwe toepassingen van oude vormen en technieken. Door de eenvoud van deze Japanse stijl ontstaat er steeds weer een product dat niet alleen de maakster, maar ook ieder ander blijft boeien. De elementen aarde, lucht en vuur zijn zintuiglijk aanwezig als je haar werk bekijkt.
Sinds 1989 zijn er regelmatig exposities van haar werk te bewonderen geweest door het hele land. Haar werk verkoopt zij via galeries en bevindt zich voornamelijk in particuliere collecties.
Anke van der Kwaak is lid van de Nederlandse Vakgroep Keramisten.